Yaşlı ve hasta bakımı birçok insan için hassas bir konudur. Bu konu ile ilgili dikkat edilmesi gereken adımlardan birisi de bakıcı seçimidir. Bakıcı seçerken belli hususlar üzerinde durulması hem bakıcının haklarının hem de hasta ve yaşlının psikolojik ve fizyolojik sağlığının gözetilmesi konusunda önemli olacaktır.
Bakıcı ararken nelere dikkat edilmeli?
Yaşlı ve hasta bakıcısında olması gereken özelliklerin başlıcaları temiz, dürüst, sabırlı, düzenli, sevecen ve güler yüzlü olmalarıdır. Aynı zamanda merhametli, hızlı, pratik ve gönüllü olmalıdırlar.
Titiz ve Düzenli Olmalı
Yaşlı bakıcısının titiz olması, yaşlının sağlığı için önemli bir husustur. Kendi hijyenini sağlayamayan yaşlının hijyen ile alakalı tüm faaliyetlerinden bakıcısı sorumludur. Kişisel bakımı sağlanamayan yaşlı çok çabuk hasta olabilir, enfeksiyon kapabilir. Bu gibi durumlardan dolayı yaşlı bakıcısının titiz olması en çok aranan durumlardan birisidir. Titizlikle birlikte en çok aranan şartlardan birisi de düzendir. Titizliğin olduğu yerde eğer düzen olmazsa temizlik her zaman eksik kalır çünkü titizlik düzenden doğar. Düzenli olmayan bir bakıcı kişinin belli sağlık sorunları yaşamasına sebep olabilir, psikolojik olarak onu etkileyebilir ve huzurunu kaçırabilir. Eğer hasta ya da yaşlı kişi düzenli ve tertipli biri ise bakıcının düzensiz olması kişiyi psikolojik açıdan kötü hissettirebilir, huzur ve sakinlik arayan kişiye tam tersini verebilir.
Sabırlı Olmalı
Sabır insanlar arası ilişkilerin sağlıklı olması açısından bir insanda bulunması gereken en önemli özelliklerden biri olmasının yanında bir bakıcı için de en gerekli özelliklerden birisidir. Sabırlı olmayan bir bakıcı, hastası ile sağlıklı bir iletişim kuramaz ve bu durum çok çeşitli sıkıntılar meydana getirebilir. Hastalar ve yaşlılar yapı gereği çok hassas olurlar ve onlara daima hoşgörülü bir biçimde yaklaşmak gerekir. Bu yetilere sahip olmayan bir bakıcı ile çalışmak hasta ve yaşlı bireyin psikolojik ve fizyolojik durumunu kötü bir biçimde etkileyebilir.
Sevecen Ve Güler Yüzlü Olmalı
Bu özelliklerin dışında bakıcının sevecen ve güler yüzlü olması en çok aranan özelliklerden birisidir. Çevresine güzel enerji yayan bir bakıcı, hastasına da güzel bir enerji yayacak ve onun daha iyi olmasına, geleceğe umutlu bakmasına sebep olacaktır. Umut ise hasta veyahut yaşlı bireylerin en çok ihtiyacı olan duygudur. Bu tarz duygusal ve psikolojik özelliklerin yanı sıra bir bakıcı fizyolojik olarak da belli donanımlara sahip olmalıdır.
Hızlı Ve Pratik Olmalı
Yaşlı veya hasta bir insan diğer insanlara nazaran çok daha acil seyredebilecek gereksinimlere sahiptir. Yaşlı veya hasta kişi birden rahatsızlanabilir ya da acil bir ihtiyacı olabilir. Hızlı ve pratik olan bir hasta/yaşlı bakıcısı hizmet ettiği kişinin tüm gereksinimlerini karşılayabilecek ve kriz anlarında başarılı bir şekilde sorunları çözebilecektir.
Güvenirlik Ve Gönüllülük
Bir bakıcıda bulunması gereken bu bahsi geçen tüm özellikleri kapsayacak 2 özellik daha vardır; Dürüstlük ve gönüllük. Dürüst olmayan ya da gönüllü bir şekilde bakıcılık yapmayan bir bakıcı yukarıda belirtilen özelliklere sahip olsa bile birçok sıkıntı çıkaracaktır.
Güvenirlilik ve gönüllülük insanları birbirine bağlayan en zengin özelliklerdendir. Aralarında güven bulunan bireyler daima aralarında güçlü bağlar kurarlar. Birbirleri için kalpten hareket eden bireyler ise daima o samimiyet sayesinde verimli ve güzel zaman geçirirler. Bir bakıcıda bu iki özellik, bakıcı bireyin daimi olmasına ve maksimum özelliklerle çevrili olmasına zemin hazırlayacak en önemli unsurdur.
Bir bakıcı ile çalışmak isteyenler işe alım görüşmelerinde bakıcı adaylarına birçok psikolog ve psikayatr tarafından uygulanan ve Türkiye’de geçerliliği bulunan bir psikometrik ölçme aracı olan Stres Değerlendirme Ölçeği Süreklilik Formu (SDÖ-S)’nu bir psikolog aracılığı ile uygulayabilir, daha sağlıklı bir süreç için önlem alabilirler.
Bakıcı ile konuşulması gerekenler nelerdir?
Dürüstlük ve güvenirlilik gibi özellikler, bakıcı ile konuşulması gerekenlerin de öznesidirler. Sağlıklı bir işe alım ortamının oluşması için bakıcının hayatı, ailesi, istekleri ve hedefleri, fiziksel ve ruhsal sağlığı gibi birçok konuda konuşmalar yapılmalıdır. Bakıcının özlük bilgileri ve ailesi hakkında konuşmak, konuşulacak şeylerin en başında yer alır.
Kimliğinin doğruluğundan emin olduğunuz ve ailesini de tanıdığınız bakıcıyla anca bu şekilde güven ortamı oluşacaktır. Geçmişte yaşadığı hastalıkları ve geçirdiği ameliyatları bilmek de hastanın fiziksel yeterliliği hakkında bilgi verici bir unsur olacaktır. Kendisinin ve ailesinin geçmiş kariyeri hakkında bilgiler almak size bakıcının çalışma sırasında tutumu hakkında bilgiler verecek ve neyi isteyip neyi istemediğini daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.
Özgeçmişini öğrenirken ve kariyeri hakkında bilgi alırken geçmişte yaptıkları ile şuan yapacağı iş hakkında bağlantılar kurmak ve bunları isteyip istemediği hakkında konuşmak onun mesleki donanıma sahip olup olmadığı konusunda emin olmanıza katkıda bulunacaktır.
Bakıcının işle alakalı kafasında oluşturduğu profili öğrenmek, işten beklentisini anlamak, kaç saat çalışabileceğini ve ne kadar süre bu işi yapmak istediğini bilmek sizi doğru bakıcıya bir adım daha yaklaştıracak ve böylelikle bir güven ortamı oluşturacaktır. Bakıcı ile doğru, eksiksiz ve dürüst bir konuşma sizi doğru bir mülakat konuşmasına ulaştıracaktır.
Bakıcının sağlık durumunu, eğitim durumunu, sicil kaydını, yabancı ise oturma iznini öğrenmek arada güven hissiyatını daha da arttıracaktır. Bakıcılığa neden başladığını, hangi yaş gruplarıyla ve hangi hastalıklarla çalışmayı daha çok sevdiğini ve bunun neden olduğunu sormak size bakıcının işe olan bakış açısı hakkında bilgiler sunacaktır. Bakıcılıkta sevdiği ve sevmediği yanları sormak bakıcının iyi ya da kötü olduğu yönler konusunda bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır.
Son olarak, bakıcının kişisel hayatında neleri sevdiğini bilmek için hobilerini, ilgi alanlarını ve uğraşlarını sormak, onun karakteri ve kişisel donanımları hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır